FACT-checking van het debat


Er is een verhit debat gaande over nieuwe wetten die door de EU zijn voorgesteld. Deze wetten verplichten sociale media en chatapps om te detecteren wanneer ze worden gebruikt om beelden van seksueel misbruik van kinderen te delen, de beelden te verwijderen en de daders te rapporteren.

Wij en vele anderen geloven dat deze regels van vitaal belang zijn om kinderen te beschermen. Anderen maken zich echter zorgen over privacy en censuur.

Dit is een ingewikkelde kwestie, die heeft geleid tot de verspreiding van veel verkeerde informatie. We willen dat iedereen aan het debat kan deelnemen en weet wat er wel en niet waar is, dus hebben we een rapport gepubliceerd waarin de veelgebruikte discussiepunten op feiten worden gecontroleerd.Wil je alleen de krantenkoppen?

Lees verder voor een samenvatting…

Zal deze wetgeving doeltreffend zijn in het stoppen van de verspreiding van CSAM?

Opsporing kan helpen om de verspreiding van kinderpornomateriaal online drastisch te stoppen, als onderdeel van een pakket hulpmiddelen om deze complexe crisis aan te pakken. In 2021 zijn de opsporingsinspanningen vertraagd omdat de rechtsgrondslag voor opsporing afliep. Als gevolg hiervan is het aantal meldingen gedaald, ondanks het feit dat uit gegevens blijkt dat het volume van misbruikmakend materiaal is toegenomen. 

Meer opsporingsinspanningen betekent dat meer CSAM wordt gevonden, verwijderd en gemeld, wat de online veiligheid van kinderen vergroot. Zo eenvoudig is het.

 


Zal dit voorstel ertoe leiden dat al mijn berichten worden gezien?

Het korte en eerlijke antwoord is nee. Hulpmiddelen die materiaal over seksueel misbruik van kinderen detecteren, zijn gebouwd voor een doel en detecteren alleen aanstootgevend materiaal. Ze zijn in staat om de naald in de hooiberg te detecteren en dat is het. 

Bovendien voorziet de wetgeving in een proces van vrijwaring van het gebruik door middel van driehoekswerking van particuliere bedrijven, overheidsinstanties en rechtbanken. Deze aanpak zorgt ervoor dat alleen aanstootgevend materiaal wordt gesignaleerd en verwijderd, waardoor kinderen en overlevenden worden beschermd tegen online misbruik.


Zal de technologie voor het opsporen van grooming ten onrechte gesprekken detecteren van slachtoffers die hun misbruik opbiechten?

Grooming en rapporteringsgesprekken zijn fundamenteel verschillend en er bestaat technologie die de verschillen kan detecteren. Er zal dus geen verwarring bestaan tussen het faciliteren en het onthullen van seksueel misbruik. 

Aangezien de technologie zich aanpast aan de specifieke risico's die op een platform aanwezig zijn, wordt het een instrument voor de bescherming van kinderen die het meest geneigd zijn gebruik te maken van meldings- en blokkeringsmechanismen online om hulp te zoeken.


Hoe zal deze wetgeving van invloed zijn op de rechtshandhaving?

Verhoogde rapportage zal de rechtshandhaving helpen om de verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen te begrijpen en de noodzaak aantonen van meer middelen om het probleem aan te pakken. 

Bovendien speelt de opsporing van CSAM een cruciale rol buiten het rechtshandhavingsonderzoek. Het speelt ook een centrale rol bij het verminderen van de verdere verspreiding van CSAM online, wat de waardigheid van slachtoffers en overlevenden garandeert en de toegang tot CSAM vermindert.


Zullen overheden in staat zijn om de technologie te gebruiken om ander gedrag te vervolgen?

Volgens het voorstel zal het "EU-centrum voor de preventie en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen" toegang bieden tot geaccrediteerde state-of-the-art technologie die door het ontwerp alleen seksueel misbruik van kinderen kan detecteren.

Bovendien zal het gebruik ervan alleen per geval worden toegestaan onder toezicht van overheidsinstanties en nationale rechtbanken.

EEN NIEUWE WET TER BESCHERMING VAN KINDEREN

Jongeren online veilig houden

Alleen al in 2021 werden wereldwijd naar schatting 85 miljoen beelden en video's van seksueel misbruik van kinderen gemeld. Het is walgelijk, en het moet stoppen.

Er is onlangs nieuwe EU-wetgeving voorgesteld om uitbuiting van kinderen te bestrijden. Dit moet betekenen dat de technologiesector eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en de instrumenten waarover hij beschikt, gebruikt om uitbuiting van kinderen te bestrijden.

Maar u moet achter deze nieuwe wetten gaan staan. De wetgevers en techbedrijven moeten weten hoe belangrijk dit voor ons is.